06 İyun 2025 09:30
2338
Mədəniyyət
A- A+
Qurbanlıq necə olmalıdır?

Qurbanlıq necə olmalıdır?


Qurban bayramı bütün müsəlman ölkələrində geniş qeyd olunur. Hər il Hicri təqvimi ilə Zilhiccə ayının 10-cu günü qeyd olunan bu bayram mərhəmət, xeyriyyə və sosial yardımlaşma kimi mənəvi dəyərlərin təbliğinə xidmət edir.

Qurbanı fərdi və ya müştərək qaydada da kəsmək olar. Xırda buynuzlu heyvan fərdi qaydada, iri buynuzlu heyvanların isə müştərək qaydada kəsilməsi məqbul sayılır. Qurbanlıq heyvan hər şeydən öncə sağlam və nöqsansız olmalıdır. Qurbanlıq üçün qoyuna üstünlük verilsə də, 6-7 ayı tamam olmuş keçidən, 5 yaşı tamam olmuş dəvədən və 1 yaşı tamam olmuş inək və ya camış cinslərindən də istifadə etmək mümkündür.  

Qurbanlıq heyvanların düzgün şəkildə kəsilməsi, ətin gigiyenik və sağlam şəraitdə saxlanılması da olduqca önəmlidir. Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi tərəfindən (AQTA) bu il Naxçıvan Muxtar Respublikası da daxil olmaqla, ölkə üzrə 135 ünvanda qurbanlıq heyvanların satışı və kəsimi məntəqəsi təşkil olunub. Onlardan 77-si həm kəsim, həm satış, 30-u satış, 28-si isə yalnız kəsim xidmətləri təqdim edir. Bəzi regionlarda səyyar heyvan kəsimi çadırları da quraşdırılmışdır.

Qida məsələləri üzrə mütəxəssis Ağa Salamovun sözlərinə görə, kəsim yerləri sanitar normativlərə riayət etməli, kəsilən heyvanlar isə baytar nəzarətindən keçirilməlidir. Kəsim zamanı istifadə edilən bıçaq və saxlama qabları yuyulub dezinfeksiya olunmalıdır. Çünki xəstəlik daşıyıcısı olan heyvanlardan insanlara sağlamlığı riskə atan bakterial, virus, parazit və göbələk xəstəlikləri keçə bilər. Xüsusilə də yay ayları ət və ət məhsullarında bakteriyaların çoxalması üçün olduqca münasib vaxtdır. Belə ki, əlverişli şəraitdə bir bakteriya 3 saat ərzində 100 milyona, 12 saatda isə 16 milyarda çata bilər.

"Havalar isti olduğu üçün ətin emal prosesi - doğranması, ətçəkən maşında çəkilməsi, bişirilməsi tez müddətdə bitməlidir. Çox vaxt əti kəsdikdən sonra onu hissələrə doğrayıb polietilen torbalara qoyurlar. Ət saatlarla onun içində qalaraq mikrobioloji çirklənməyə məruz qalır. Çalışmaq lazımdır ki, ət polietilen torbaya qoyulsa da, sərin temperaturda saxlanılsın, yəni ət boğulmasın. Heyvan kəsilən kimi əti 1-2 saat içində paylanmalıdır. Torbanın ağzı açıq qalanda da ətə hava-damcı yolu ilə bakteriyalar yığılır. Ona görə də əti sərin yerdə saxlamaq lazımdır. Çox vaxt kəsimdən sonra əti soyuducuda saxlayıb növbəti gün səhər və ya axşam paylayırlar. Bu zaman ət üst-üstə yığılır, arada istilik qalır və bakteriyaların yaranması üçün əlverişli mühit formalaşır. Ona görə də ət paketlənəndən sonra dərhal ünvana çatdırılmalıdır", - deyə mütəxəssis bildirib.

Qurban ətləri 2-4 dərəcə soyuducu temperaturunda 48 saat müddətində saxlanılıb bişirilə, dərin dondurucuda 3 aydan 5 aya qədər mühafizə edilib istifadə oluna bilər. Yeni kəsilmiş ət otaq temperaturunda uzun müddət qalmamalıdır, iki saat ərzində bişirilib süfrəyə verilməlidir.


Ülkər XASPOLADOVA,

"Azərbaycan"

Digər Xəbərlər

QƏZETİN ÇAP VERSİYASI

XƏBƏR LENTİ Bütün xəbərlər

Məcburi audit subyektləri rəhbərlərinin nəzərinə!

01:42
17 Dekabr

Azercell abunəçilərinin nəzərinə

01:40
17 Dekabr

Ağacan Abiyevin şərəfinə boks turnirinin açılış mərasimi olub

23:21
16 Dekabr

Qahirədə beynəlxalq konfransda Azərbaycandakı tolerantlıq mühitindən danışılıb

23:14
16 Dekabr

FIFA ilin ən yaxşılarını açıqlayıb

22:28
16 Dekabr

Azərbaycan Pakistanın neft-qaz infrastrukturunun inkişafına mühüm töhfə verə bilər  

21:22
16 Dekabr

Elektron siqaretlərin dövriyyəsinin qadağan edilməsini nəzərdə tutan qanun layihəsi plenar iclasa tövsiyə olunub

20:03
16 Dekabr

Ruben Vardanyanın məhkəmə istintaqı yekunlaşıb

19:50
16 Dekabr

Milli Məclisin növbəti plenar iclası keçirilib, 10 məsələ müzakirə olunub YENİLƏNİB 

19:48
16 Dekabr

Bahar Muradova: Azərbaycanın əhali və ailə siyasəti uzunmüddətli strateji yanaşmaya əsaslanır  

19:38
16 Dekabr

“Qarabağ” Antalyada təlim-məşq toplanışı keçəcək  

19:29
16 Dekabr

Parlamentin Hüquq siyasəti və dövlət quruculuğu komitəsinin iclasında amnistiya barədə qərar layihəsi müzakirə olunub  

19:27
16 Dekabr

Azərbaycan Dünya Türk Dili Ailəsi Günü münasibətilə Ankarada keçirilən tədbirdə təmsil olunub

19:22
16 Dekabr

Zəngilanın Ağalı kəndində növbəti əmək yarmarkası keçirilib  

19:08
16 Dekabr

AZƏRTAC ilə AMADA arasında Əməkdaşlıq Haqqında Memorandum imzalanıb

18:46
16 Dekabr

Baş katib: Əminik ki, Bakı 2026-cı ilin “Dünya İdman Paytaxtı” kimi yaxşı nümunə olacaq

18:43
16 Dekabr

Naxçıvanda külli miqdarda narkotik vasitə məhv edilib 

18:41
16 Dekabr

Qarlı havada magistral yolların bağlanmaması üçün hansı alternativ tədbirlər görülməlidir?  

18:36
16 Dekabr

Milli Məclisin növbəti iclasında hansı məsələlər müzakirə ediləcək?  

18:24
16 Dekabr

Fərid Qayıbov: Bakının “Dünya İdman Paytaxtı” seçilməsi möhtəşəm hadisədir  

18:23
16 Dekabr

Bakı 2026-cı il “Dünya İdman Paytaxtı” elan olunub YENİLƏNİB 

18:18
16 Dekabr

ÇOX OXUNANLAR

OXUCU MƏKTUBLARI

NƏŞRLƏRİMİZ

TƏQVİM / ARXİV

BAŞ REDAKTORDAN

Hamımızın Azərbaycan adlı bir Vətəni var! Qoynunda dünyaya göz açdığımız, minbir nemətindən dadıb isti qucağında boya-başa çatdığımız bu əvəzolunmaz diyar azərbaycanlı adını qürur və iftixarla daşıyan hər kəs üçün müqəddəs və ülvidir.
Müzəffər Ali Baş Komandan İlham Əliyevin rəhbərliyi ilə Azərbaycan Ordusu Vətən müharibəsində zəfər çalaraq erməni işğalçılarını kapitulyasiyaya məcbur etdi, düşməni qovaraq ərazi bütövlüyünə nail oldu.
Bununla da Azərbaycan yeni inkişaf dövrünə qədəm qoydu.
Bu dövrdə dünyada mürəkkəb və ziddiyyətli proseslər davam etməkdədir!
Hələ də dünyada ədalətsizliklər mövcuddur!
Hələ də dünyada ikili standartlar var!
Hələ də dünyada güclülər zəiflərin haqqını tapdalamaq istəyir!
Odur ki, biz daima güclü olmalıyıq.
Güclü olmağın əsas şərti isə bizim birliyimizdir!
Dünyanın harasında yaşamağımızdan, hansı sahədə çalışmağımızdan asılı olmayaraq, əlbir və əlaqəli fəaliyyət göstərməyi bacarmalıyıq.
Azərbaycan naminə, onun dünyada yeri, yüksək nüfuzu uğrunda daim birlikdə mübarizə aparmalıyıq.
Yalnız bu halda anamız Azərbaycanı qoruya, yüksəldə və hamımız üçün qürur mənbəyinə çevirə bilərik.
Ulu yurdumuzun adını daşıyan "Azərbaycan" qəzeti də bu amala xidmət edir.
Əziz azərbaycanlılar! Sizi Azərbaycan naminə, övladlarımızın firavan və xoşbəxt gələcəyi uğrunda əlbir və əlaqəli fəaliyyətə çağırıram!