Konservlərin kəşfi
Mürəbbə kimi bir çox qidaların pasterizasiyası (xarab olan fermentləri təsirsiz hala gətirmək üçün tətbiq edilən proses) kəşf edilməyənə qədər geniş miqyasda istehsalı mümkün olmayıb.
Pasterizasiyanın icadı isə Napoleon Bonapartın səyi nəticəsində mümkün olub. O, 1785-ci ildə döyüşən əsgərləri üçün böyük miqdarda yemək tədarükünü görə bilən, yəni indiki konservləşdirilmiş qidaları hazırlaya bilən şəxsə mükafat verəcəyini bildirib.
İxtiraçı Nikolas Appert 1810-cu ildə Bonapartın çağırışına cavab olaraq, bu kəşfin üzərində işləyərək mükafatın qalibi olub. Onun üsulu qidanın şüşə qaba və ya bankaya tökülərək yüksək temperaturda qızdırılmasından və müəyyən müddət istiliyi saxlamasından ibarət idi. Belə formada hazırlanan qabların ağzı olduqca kip bağlanıb, istifadə olunan müddətə qədər açılmayıb. Bu məhsulların xarab olmaması isə belə izah edilir: istilik qidanın tərkibindəki mikroorqanizmləri öldürür, kip qablaşdırılma digər mikroorqanizmlərin bankaya daxil olmasının qarşısını alır.
N.Appertin bu kəşfi qidanın uzun müddət təhlükəsiz halda saxlanılmasını mümkün edib. Bununla da o, "konservləşdirmənin atası" kimi tanınır və onun üsulları bütün növ qidaları müvafiq qablarda təhlükəsiz şəkildə uzun müddət saxlamağa imkan verib. Sonrakı dövrlərdə müxtəlif materiallardan olan qabların, onların qapaqlarının təkmilləşdirilərək hazırlanması məhsulların daha çox müddətə saxlanılmasında əhəmiyyətli rol oynayıb. Bu sırada xüsusilə XIX əsrdə konservləşdirilmiş qidaları misal gətirmək olar. 1873-cü ildə isə ABŞ-da konservləşdirilmiş məhsulların ixracı Kempbell, Heinz və Borden şirkətlərinin istehsalları hesabına yüksəlib.
Digər Xəbərlər
QƏZETİN ÇAP VERSİYASI
XƏBƏR LENTİ Bütün xəbərlər
"Nobel şousu" Vardanyanı xilas edə bilməz
27 Aprel
Azərbaycanın Zəfəri Avropa Parlamentinin yuxusunu ərşə çəkib
27 Aprel
"Delimitasiya və demarkasiya sülhün başlanğıcıdır"
27 Aprel
ABŞ-ni insan haqları yox, öz məkrli maraqları düşündürür
27 Aprel
Dövlət Departamentinin hesabatında "erməni barmağı"
27 Aprel
Sülhə doğru daha bir addım atılıb
27 Aprel
Münasibətlərin möhkəm qanunvericilik bazası yaradılır
27 Aprel
“Dəmiryol nəqliyyatı təyinatlı torpaqların sərhədlərinin kağız üzərində və elektron formada (ArcGİS ...
27 Aprel
Mərakeş Kralı COP29-a dəvət olunub
27 Aprel
"Ədibin evi"ndə Mir Cəlal Paşayevin 116 illik yubileyinə həsr olunmuş tədbir keçirilib
26 Aprel
DİQQƏT ÇƏKƏNLƏR
ÇOX OXUNANLAR
OXUCU MƏKTUBLARI
NƏŞRLƏRİMİZ
BAŞ REDAKTORDAN
Hamımızın Azərbaycan adlı bir Vətəni var! Qoynunda dünyaya göz açdığımız, minbir nemətindən dadıb isti qucağında boya-başa çatdığımız bu əvəzolunmaz diyar azərbaycanlı adını qürur və iftixarla daşıyan hər kəs üçün müqəddəs və ülvidir.
Müzəffər Ali Baş Komandan İlham Əliyevin rəhbərliyi ilə Azərbaycan Ordusu Vətən müharibəsində zəfər çalaraq erməni işğalçılarını kapitulyasiyaya məcbur etdi, düşməni qovaraq ərazi bütövlüyünə nail oldu.
Bununla da Azərbaycan yeni inkişaf dövrünə qədəm qoydu.
Bu dövrdə dünyada mürəkkəb və ziddiyyətli proseslər davam etməkdədir!
Hələ də dünyada ədalətsizliklər mövcuddur!
Hələ də dünyada ikili standartlar var!
Hələ də dünyada güclülər zəiflərin haqqını tapdalamaq istəyir!
Odur ki, biz daima güclü olmalıyıq.
Güclü olmağın əsas şərti isə bizim birliyimizdir!
Dünyanın harasında yaşamağımızdan, hansı sahədə çalışmağımızdan asılı olmayaraq, əlbir və əlaqəli fəaliyyət göstərməyi bacarmalıyıq.
Azərbaycan naminə, onun dünyada yeri, yüksək nüfuzu uğrunda daim birlikdə mübarizə aparmalıyıq.
Yalnız bu halda anamız Azərbaycanı qoruya, yüksəldə və hamımız üçün qürur mənbəyinə çevirə bilərik.
Ulu yurdumuzun adını daşıyan "Azərbaycan" qəzeti də bu amala xidmət edir.
Əziz azərbaycanlılar! Sizi Azərbaycan naminə, övladlarımızın firavan və xoşbəxt gələcəyi uğrunda əlbir və əlaqəli fəaliyyətə çağırıram!