08 May 2023 18:42
5123
CƏMİYYƏT
A- A+
Evdə suşi hazırlamaq istəyirsiniz? - OXUYUN

Evdə suşi hazırlamaq istəyirsiniz? - OXUYUN

 

Yapon mətbəxinin dominant ləzzəti olan suşi, hazırda marketlərdə qablaşdırılmış şəkildə satılır. İnsanlarımız yüngül və sağlam tərkibli bu loxmaları gündəlik qida siyahısına əlavə ediblər.
  Suşinin tarixi neolit dövrünə qədər gedib çatır. Qədim yapon dilində "mayalanmış, qıcqırdılmış, turş" mənasını verən "nare zushi" sözündən götürülüb. Zaman keçdikcə ustalar tərəfindən təkmilləşdirilərək bugünkü suşi halına salınıb.
Bu gün ən çox istifadə edilən suşi növləri duzlu balıq və mayalanmış düyü qarışığından hazırlanır. Dəniz yosunu, digər dəniz məhsulları, tərəvəz və düyü tərkibli suşilər “maki” adlanır.
Makinin adı içindəki qarışıqlardan və ölçüsündən asılı olaraq dəyişir. Bundan əlavə, rulon və nigiri ən çox yeyilən çeşidlərdir.
Türkiyədə kulinariya məktəblərində türk mətbəxinin dadına uyğun suşi hazırlamaq üçün araşdırmalar aparılıb. Dəniz yosunu yerinə ispanaq, düyü yerinə bulqur, yaxud da Anadolu düyüsü, toyuq və qırmızı ət, və basdırmaya bükülmüş müxtəlif suşi reseptləri sınaqdan keçirilib. Hazırlanan türk üsullu suşilərin dadı alıcılar tərəfindən çox bəyənilib.
Maki suşinin resepti ilə tanış olun:

1 stəkan düyü
1 stəkan su
3 yarpaq dəniz yosunu 
1ədəd avokado
1ədəd kök
1 stəkan düyü sirkəsi
1qab somon konservi
yarım xörək qaşığı şəkər
yarım xörək qaşığı duz
Hazırlanma qaydası:

Əvvəlcə düyünü yarım saat ilıq suda isladın, yaxşıca yuyun və süzün. Düyü sirkəsini, duzu və şəkəri qaynadaraq dərhal ocaqdan götürün. Yuyulmuş düyünün suyu quruyana qədər vam odda bişirin.
 Üzərini kağız salfetlə örtüb buxarı çıxana qədər gözləyin. Sonra isti-isti düyü sirkəsini əlavə edib qarışdırın.
Suşini bükmək üçün istifadə edəcəyimiz sarmanın içinə yosun qoyulur və düyü dolduraraq yayılır. Haşlanmış yerkökü və avokadonu barmaq qalınlığında doğrayaraq yan tərəflərə yerləşdirin. Somon isə tikə-tikə doğranıb, düzülür. Suşini sarıyaraq uclarını alt tərəflərə doğru qatlayın. 10 dəqiqə gözlədikdən sonra barmaq qalınlığında doğrayıb və sous da əlavə edərək qoyursuz süfrəyə. Nuş olsun.


Səbuhi Bayramov,
"Azərbaycan"

Digər Xəbərlər

QƏZETİN ÇAP VERSİYASI

XƏBƏR LENTİ Bütün xəbərlər

Sabah paytaxtda 24, rayonlarda 29 dərəcə isti olacaq - PROQNOZ

14:05
14 Mart

Bolqarıstan xarici işlər naziri: Dünyada qlobal təhlükəsizlik və sabitlik bərqərar olmalıdır

13:59
14 Mart

Qlobal Bakı Forumunda panel iclası - “Yeni dünya düzənində orta güclər”

13:36
14 Mart

Əli Əsədov: Keçən il dövlət büdcəsindən təhsil xərclərinə təqribən 4,5 milyard manat vəsait ayrılıb  

13:33
14 Mart

Bülənt Arınç: Fransa kimi bəzi dünya dövlətləri müharibələrin qarşısını almaq istəmir  

13:32
14 Mart

Keçmiş məcburi köçkün: 33 ildən sonra bahar bayramını doğma yurdumuzda qeyd edəcəyik

13:27
14 Mart

Xocalı sakini: Hər bir insan üçün doğma Vətəni, doğulduğu yer daha əzizdir

13:19
14 Mart

Ötən il Azərbaycan ərazisindən keçən nəqliyyat dəhlizləri ilə daşınmış yüklərin həcmi açıqlanıb

13:18
14 Mart

Miroslav Layçak: Davamlı və ədalətli sülh istəyiriksə, bu, beynəlxalq hüquqa əsaslanmalıdır

12:56
14 Mart

Moskvada Müslüm Maqomayevin xatirəsinə həsr edilmiş konsert olub  

12:52
14 Mart

İşğaldan azad edilmiş ərazilərdə ötən ilin sonunadək 10,2 mindən çox keçmiş məcburi köçkün evlərlə təmin edilib  

12:51
14 Mart

Bu il 65 min hektardan artıq ərazinin minalardan təmizlənməsi planlaşdırılır – Baş nazir

12:50
14 Mart

Xocalının Ballıca kəndinə növbəti köç karvanı yola salınıb 

12:46
14 Mart

Azərbaycanda səhiyyə xidmətlərinin keyfiyyətinin artırılması məqsədilə ayrılan vəsaitin məbləği 8 faizdən çox artıb  

12:31
14 Mart

Annalena Berbok: Ermənistan və Azərbaycan arasında sülh müqaviləsi ilə bağlı razılıq xəbəri ümidvericidir  

12:23
14 Mart

“Politico” nəşri: Avropa Parlamenti yenidən korrupsiya ittihamı ilə çalxalanır  

12:14
14 Mart

Əli Əsədov: Ötən il sosial ödənişlərin artırılması ilə bağlı bir sıra mühüm qərarlar qəbul olunub

11:53
14 Mart

Bakı şəhərində və ətraf ərazilərdə nəqliyyat infrastrukturunun təkmilləşdirilməsinə dair Dövlət Proqramının icrası müzakirə olunub  

11:53
14 Mart

Əli Əsədov: Azərbaycanın strateji valyuta ehtiyatları xarici dövlət borcunu 14 dəfə üstələyir

11:50
14 Mart

Baş nazir: 2024-cü ildə əhalinin hər nəfərinə düşən ÜDM 3,6 faiz artıb

11:47
14 Mart

Sabiq Prezident: Bakı Forumu böhranların mənfi təsirlərinin aradan qaldırılması üçün çıxış yolları tapmaq baxımından əla fürsətdir  

11:43
14 Mart

ÇOX OXUNANLAR

OXUCU MƏKTUBLARI

NƏŞRLƏRİMİZ

TƏQVİM / ARXİV

BEÇAÇəCAŞəBz
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

BAŞ REDAKTORDAN

Hamımızın Azərbaycan adlı bir Vətəni var! Qoynunda dünyaya göz açdığımız, minbir nemətindən dadıb isti qucağında boya-başa çatdığımız bu əvəzolunmaz diyar azərbaycanlı adını qürur və iftixarla daşıyan hər kəs üçün müqəddəs və ülvidir.
Müzəffər Ali Baş Komandan İlham Əliyevin rəhbərliyi ilə Azərbaycan Ordusu Vətən müharibəsində zəfər çalaraq erməni işğalçılarını kapitulyasiyaya məcbur etdi, düşməni qovaraq ərazi bütövlüyünə nail oldu.
Bununla da Azərbaycan yeni inkişaf dövrünə qədəm qoydu.
Bu dövrdə dünyada mürəkkəb və ziddiyyətli proseslər davam etməkdədir!
Hələ də dünyada ədalətsizliklər mövcuddur!
Hələ də dünyada ikili standartlar var!
Hələ də dünyada güclülər zəiflərin haqqını tapdalamaq istəyir!
Odur ki, biz daima güclü olmalıyıq.
Güclü olmağın əsas şərti isə bizim birliyimizdir!
Dünyanın harasında yaşamağımızdan, hansı sahədə çalışmağımızdan asılı olmayaraq, əlbir və əlaqəli fəaliyyət göstərməyi bacarmalıyıq.
Azərbaycan naminə, onun dünyada yeri, yüksək nüfuzu uğrunda daim birlikdə mübarizə aparmalıyıq.
Yalnız bu halda anamız Azərbaycanı qoruya, yüksəldə və hamımız üçün qürur mənbəyinə çevirə bilərik.
Ulu yurdumuzun adını daşıyan "Azərbaycan" qəzeti də bu amala xidmət edir.
Əziz azərbaycanlılar! Sizi Azərbaycan naminə, övladlarımızın firavan və xoşbəxt gələcəyi uğrunda əlbir və əlaqəli fəaliyyətə çağırıram!