15:35 25 Oktyabr 2021
ONLINE XƏBƏR LENTİ
Tarix Muzeyi: Azərbaycanda neft sənayesi fotolarda
BAŞ REDAKTORDAN

Hamımızın Azərbaycan adlı bir Vətəni var! Qoynunda dünyaya göz açdığımız, minbir nemətindən dadıb isti qucağında boya-başa çatdığımız bu əvəzolunmaz diyar azərbaycanlı adını qürur və iftixarla daşıyan hər kəs üçün müqəddəs və ülvidir.
Müzəffər Ali Baş Komandan İlham Əliyevin rəhbərliyi ilə Azərbaycan Ordusu Vətən müharibəsində zəfər çalaraq erməni işğalçılarını kapitulyasiyaya məcbur etdi, düşməni qovaraq ərazi bütövlüyünə nail oldu.
Bununla da Azərbaycan yeni inkişaf dövrünə qədəm qoydu.
Bu dövrdə dünyada mürəkkəb və ziddiyyətli proseslər davam etməkdədir!
Hələ də dünyada ədalətsizliklər mövcuddur!
Hələ də dünyada ikili standartlar var!
Hələ də dünyada güclülər zəiflərin haqqını tapdalamaq istəyir!
Odur ki, biz daima güclü olmalıyıq.
Güclü olmağın əsas şərti isə bizim birliyimizdir!
Dünyanın harasında yaşamağımızdan, hansı sahədə çalışmağımızdan asılı olmayaraq, əlbir və əlaqəli fəaliyyət göstərməyi bacarmalıyıq.
Azərbaycan naminə, onun dünyada yeri, yüksək nüfuzu uğrunda daim birlikdə mübarizə aparmalıyıq.
Yalnız bu halda anamız Azərbaycanı qoruya, yüksəldə və hamımız üçün qürur mənbəyinə çevirə bilərik.
Ulu yurdumuzun adını daşıyan "Azərbaycan" qəzeti də bu amala xidmət edir.
Əziz azərbaycanlılar! Sizi Azərbaycan naminə, övladlarımızın firavan və xoşbəxt gələcəyi uğrunda əlbir və əlaqəli fəaliyyətə çağırıram!

“Bəlalı” ət
ANA SƏHİFƏ / CƏMİYYƏT
00:08 11.07.2021

 

Yağının çox olması səbəbindən donuz əti tibbi baxımdan zərərli hesab edilir. Yağı təmizlənmiş formada istifadə edilsə belə ürək-damar xəstəlikləri üçün son dərəcə riskli olan xolesterol nisbəti və doymuş yağ nisbətləri olduqca yüksək qalır. Donuz ətində olan doymuş yağlar “pis” xolesterin olan LDL xolesterin səviyyələrini artırıb ürək xəstəliyinə yaxalanma ehtimalını artırır. 
Digər heyvanların hamısında həzm 12 saat sürərkən donuzlarda bu, yalnız 4 saat çəkir. Bu səbəblə yediyi qidalardakı toksik təsir əngəllənmir. 
Ottava Universitetinin tədqiqatçıları donuz ətinin yeyilməsi ilə xroniki xəstləlik olan qaraciyər serrozu arasında əlaqə olduğunu müəyyən ediblər. Texas Universitetinin alimlərinin apardığı araşdırmaya görə isə, çox bişmiş yaxud yanan donuz əti sidik kisəsinin xərçənginə yaxalanma ehtimalını artırır. Məlum olub ki, donuz əti yeyənlər dana əti yeyənlərə nisbətən sidik kisəsinin xərçənginə daha çox yaxalanır.
Az bişmiş donuz əti bağırsaqlarda donuz qurdları, parazit və bakteriyaların inkişaf edərək çoxalmasına gətirib çıxarır. Bu isə insanda ağrı, ishal, hərarət, əzələ zəifliyi, halsızlıq və mədə pozğunluğu kimi əlamətlərlə özünü göstərir.
Donuz ətində bol yağ, xolesterol və lipid olduğu kimi, kükürd də kifayət qədərdir. Ayrıca ətində olan trişin adlı zərərli maddə də var. Donuz ətində olan trişin adlı maddə əzələlərə yerləşir. Ürək əzələlərinə, damarlara yerləşən bu parazitlər menengitə belə səbəb ola bilir. 
Donuz ətinin tərkibində olan histamin və imidazol adlı maddələr isə dəridə qaşınma yaradır. Nəticədə ekzema, dermatit, neyrodermatit kimi iltihabi dəri xəstəliklərinə zəmin yaradır.
 



NƏŞRLƏRİMİZ
Reklam
Reklam


HAVA PROQNOZU
VALYUTA
InvestAZ
ARXİV
TƏQVİM